OS-TIPSET 2006 TURIN

Tipset för detta otroligt roliga OS är slut. Helt vansinnigt vad mycket medaljer vi tog. I tipset blev det ganska klara siffror till slut då Leif vann med hela fem poäng trots att hans närmaste motståndare PA tog sju poäng på ishockeyn. PA är väl lite besviken förstås, men han kan trösta sig med att vara den förste som tar "medalj" i tre tips. Vinter-OS tycks vara en specialitet för honom då han var tvåa även i Salt Lake.
Den ursinniga spurt som Max satte igång efter damernas super-G kom av sig och hans fyra poäng på de fyra sista grenarna räckte inte mot Lennart Lundin. Lennarts elvapoängare från skidskyttestafetten blev för tung.
Leif var med i toppen efter några grenar och lyckades den här gången hålla till slutet. En imponerande svit med fyra raka sjupoängare gav honom ett ointagligt försprång inför slutet. Nu väntar jag på pengar för deltagaravgiften från Karin, (Max och KD, har ni betalt och jag har missat att skriva upp det?). Sedan kan jag börja betala ut priserna. Ni som har vunnit, maila era kontonumer så sätter jag in pengarna, innestående ej möjligt.
Det var ännu ett roligt tips och jag hoppas ni är med på ett fotbolls-VM i sommar. Nu har jag definitivt bestämt mig för att göra två ändringar till nästa gång: 1. Ni ska kunna sätta in deltagaravgiften på mitt konto. 2. Jag kommer att ta 100 kronor i arvode för tiden jag lägger ner :)

Vi ses och tack för att ni var med - Oscar

Bra om ni kan kontrollräkna på era egna tips så att det ser rätt ut.

LEADERBOARD

Utslagsfrågans korrekta svar: 30

Vinnare: 42p Leif Lundin, 900 kronor

Runner-up: 37p PA Bäckman, 450 kronor

Matlapp: 32p(20) Lennart Lundin, 150 kronor


32p(14) Max Ansbro
31p Gustav Falk
30p Henrik Persson, KD Eriksson
28p Jocke Falkner
27p Henrik Sonerud
26p Jonas Söderlund, Ragnar Backelin
24p Karin Schönning
22p Johnyy Olofsson, Oscar Söderlund
19p Magnus Schönning


Här kan du se alla deltagares tips

Här kan du hämta ett schema över TV-tider för tipsgrenarna (worddokument)Gamla texter:
Nu börjar alltså OS.
Först en känga till er som inte kan fylla i formuläret så att man slipper sitta och omformatera allt. Sonerud och P-A har strulat till det ordentligt, men värst är Max Ansbro, vars tips jag helt fick skriva om. Det går inte att klistra in förstår ni, för då får man med formatet från de sidor man klipper från.
Deltagarantalet slutade på 15, vilket vi får vara nöjda med. Tre fler än senaste vinter-OS i alla fall. Det här är faktiskt det tips som kräver mest av deltagarna. Liten besvikelse att Tomas Sibbmark, som vann EM-tipset senast inte klarade av att anstränga sig efter att ha tagit våra pengar då. Av regelbundna tippare saknas Jocke Ebbesson och Magnus Nordeus. Jocke tyckte sig för dålig (vilket är sant) och Magnus är bortrest hela OS.
Nya deltagare är Henrik Persson (jobbar med Karin) och Johnny Olofsson (gammal innebandylegend från Hudiksvall). Ni andra vet hur det går till, en leaderboard kommer finnas här med start senare idag. Sen kommer jag skriva på era tips (filen med allas tips kan ni öppna från länken här nedanför). Ni är själva ansvariga för att kontrollera att era poäng är korrekt summerade efter varje gren.
Efter gren 1:
Täten togs av Henrik Persson som var en av de två som inte hade Björndalen som vinnare. Både han och Magnus Schönning hade Ole Einar som tvåa, vilket han blev och det gav dem 3 poäng. Henrik hade dessutom Greis på bronsplats så det gav ett poäng till. Bronsmannen Hanevold hade ingen med, konstigt eftersom han väl är den störste distansexperten av alla och har vunnit OS-guld tidigare. Poiree blev den stora besvikelsen för de nio tippare som hade honom. Varken Sumann eller Wolf startade, till förtret för Lennart Lundin och Henrik Persson. Som helhet en jämn öppning på tipset där alla fick poäng faktiskt. Svenskarna då? Ingen tippare trodde på dem och det gjorde vi förstås helt rätt i!
Efter gren 2:
Persson fick sällskap på toppen av Sonerud och Jonas som båda hade Walchhofer som tvåa. Lite poäng delades ut till alla utom Magnus Schönning som fick tipsets första nollpoängare. Många som svek idag, Rahlves, Fritz Strobl och Herminatorn var inte i närheten av pallen och man kan undra varför. Men faktiskt är den största frågan vad i helvete Patrik Järbyn gör i Turin? Han skämmer ut både sig själv och Sverige.
Efter gren 3:
Svår sensation i dagens skidskytte. 34-åriga Ishmouratova, som tidigare endast vunnit en enda tävling i hela sitt liv vann. Den udda figuren Jonas Söderlund hade troligen skrivit fel för han hade henne som vinnare. Pyleva som tvåa gav inte poäng till någon enda tippare, men Martina Glagow, som snöt KD på en trepoängare när hon petade ner Akhatova till 4:e plats, gav tre friska poäng åt Henrik Persson och Falkner samt en poäng åt Karin. Svårtippat med skidskytte verkar det. Man kan dra slutsatsen att den höga höjden förr eller senare ger utslag på skjutvallen. Nästan alla sköt fullt i första, men mängder av deltagare rasade på tredje och fjärde skjutningen. Kul i alla fall att en norska sköt bort sig i ledning sista och en annan sköt på fel tavla. Svenskan då? ja hur tror ni det gick för henne...
Efter gren 4:
Efter att han fått in fyra poäng med hjälp av Frode Andersen och Sven Fischer tog Jonas en stor ledning i tipset han redan innan delade ledningen i. Att närmaste konkurrenten Persson sköt bort sig fullständigt gjorde inte saken sämre för Jonas. Visset ni förresten att det var mycket nära att Jonas fått namnet "Lukas" när han föddes? Ack så passande det hade varit kan vi se nu. Men det kan man dra nytta av också. Som t.ex. låta honom stå för ansökningarna till Fotbolls-VM biljetterna :) Det blir till att driva tipset på plats i sommar igen, 15:e juni Sverige-Paraguay fick vi tilldelat oss.
För att återgå till tipset så kan man säga att det inte är någon nytta med att ställa alarmet och stiga upp för att se exakt alla skidskyttetävlingar i världscupen. Jag tror nämligen inte att jag missat någon, ändå är jag en av två som får noll poäng. Vad är det Karin Svingstedt på eurosport brukar säga, "i skidskytte kan allt hända". Jodu Karin, det är helt sant. Tur man tycker det är kul att se på i alla fall.
Utöver Jonas tog Magnus hem 4 poäng och står på 7 tillsammans med Lennart. Den regerande mästaren Sonerud hakar på tack vara Frodes brons. Falkner och Karin är utöver ledaren de enda som fortfarande tagit poäng i alla grenar. För de stackare som är i kön nu står hoppet snart till en 11-poängare.
Efter gren 5: En tredjedel av tipset har nu gått och än så länge är det inte avgjort. Möjligen för undertecknad och Max, som är väl långt efter. Vad gäller störtloppet så borde kanske Kildow stannat i sjuksängen med tanke på hennes åk. Trevligt för Dorfmeister att slippa korrigera för banarbetare så hon kunde få vinna äntligen. Så synd att Anja blev lite försiktig mot slutet, annars kunde bronset blivit till guld, eller åtminstonde silver. Men drömmen om medalj i alla grenar lever. Vilket inte är fy skam som Wassberg en gång sa till Svan.
Startade inte Kostelic? Jag såg tävlingen till och från och uppfattade aldrig någon information att hon hoppat av om det var så.
Grattis till Gustav Falk som tog tipsets första 7-poängare och reste sig till en andraplats. Jonas leder fortfarande men nu bara med två poäng. Noterbart att tipsets "alpina expert" Karin "Stig Strand" Schönning, fick fart på poängtillströmningen nu när Anja kommit igång och dubblade upp. Även en av de självutnämnda favoriterna PA fick in fyra pinnar och hänger med strax bakom täten. Henrik Persson däremot sjunker som en sten i tipset.
Efter gren 6: Ja så var det dags igen då. Regelkommitten har inte så mycket att säga då allt är klappat och klart. Den dopade Pyleva bort, Akhatova och Glagow upp ett snäpp på pallen.
Trots allt är det bättre att det kommer fram under OS, så det inte blir som förra tipset, då den salivutsöndrande tysk-spanjoren förstörde allt för oss genom att inte bli helt avslöjad förrän en tid efter. Stort av Pyleva att bara rakt av säga att hon tog det för att konkurrensen var så hård på distansloppet. Dessa ryskor, dom vill vinna till varje pris. Eller är det deras tränare? Har Johan Enqvist varit framme och "köpt ut"?
Dagens tävling slutade med ännu en totalsensation. Ischmouratova hade i alla fall vunnit ETT lopp i sin karriär, Baverel-Robert har aldrig vunnit. I de 6 sprinttävlingarna som varit i vinter har hon aldrig varit topp tio. Faktum är att eftersom hon är så svag i skidåkningen så brukar hon ibland stå över! Jag misstänker att hon hittade en genväg. Antagligen genom eurosports kommentatorsbås, för de hade inte många rätt idag. Bisittaren Henrik "Hinken" Forsberg var så upptagen av att gå ut med Olofssons guld i förväg att de helt missade när Baverel-Robert gick i mål på en bättre tid!
Olofssons silver gav i alla fall poäng till alla tippare utom KD. Han var å andra sidan den som tjänade mest på Akhatovas brons med tre poäng, så han är knappast missnöjd ändå.
Annat att notera är att Falk går starkt, gårdagens 7-poängare följdes av en 3-poängare idag och han delar nu ledningen med Jonas. Falkner och Henrik Persson föll bort från den absoluta toppen tack vare Pylevas diskning. Karin blandar sig i toppen med sina 7 poäng på de två senaste och det gör även Backelin med 3+3 igår och idag.
Efter gren 7:
1. Veerpalu
2. Bauer
3. Angerer
Jag har tyvärr inte kunnat se dagens skidlopp men det ser ut som att Veerpalu än en gång toppat bra. En liten känsla av att man inte ska jubla alltför tidigt infinner sig. Jag menar, de finska supertränarna måste ju sökt jobb någon annanstans va?
Mycket klen poängtillströmning i denna gren som väntat, då längdåkning endast intresserar Söderhamnsfolk verkar det (PA bor där, Johnny jobbar där). Tipsets andra 7-poängare till PA som även spelade in Angerer på brons. Det gjorde även Leif Lundin så han fick också tre poäng. I övrigt enpoängare via Angerer, som var den enda av våra favoriter som höll. Mycket beror naturligtvis på Norrbaggarnas totala fiasko, det är ju nästan med automatik man ger dem tipset att ta två medaljer.
Vi har nu en topptrio som definitivt brutit sig loss på 17 poäng. Ett koppel av tippare följer med 11-14 poäng då snart halva tipset är avklarat.Hoppas nu Anja Pärsson kan frälsa oss med medalj i det försenade kombinationsåken.
Efter gren 8:

1. Dorfmeister
2. Kostelic
3. Meissnitzer

Ja det är inte lätt när till och med vädret är emot en. Här hade man kunnat knappa in lite på täten i.o.m. att Kostelic helt enligt sina planer inte skulle åka super-G. Men det hade många tippare missat och trott på medalj för henne. Allt fint om det inte var så att hon fått en extra vilodag tack vara snön och därför åkte och naturligtvis tog medalj. Frågan är om det någonsin funnits en bättre utförsåkare. Hennes silver försämrar faktiskt hennes mästerskapsfacit! På sina 10 senaste starter i VM och OS har hon nu sju guld och tre silver? Någon som tror att hon tar medalj i storslalom och slalom?
Massor av poäng delades ut idag och flest fick KD, Leif och Max som tog sjupoängare. Mest synd om Henrikarna P och S som hade alla medaljörer, men bara en på rätt plats. Alla fick poäng och faktiskt fick en av ledarna Jonas minst med sina två. Ensam ledare i tipset är nu Falk. Att tro annat än att vinnaren står att finna bland de som har 19 poäng, är nog hopplöst. Jag själv är nu, föga oväntat, klart sist. Men jag har i alla fall tvåsiffrigt :)
Imorgon kanske det är dags för tipsets första 11-poängare. De flesta kombinationer med lagen Tyskland-Ryssland-Norge finns på tipset och även Frankrike är med hos en del.
Efter gren 9:

1. Tyskland
2. Ryssland
3. Frankrike

Ja, mycket mer spännande än så där blir det väl inte. Lennart Lundin satt i en riktig win-win situation på upploppet. Nu blev det ett felskär för C-J Bergman och därmed fick Lennart in tipsets första 11-poängare. Det för honom upp på en delad andraplats efter brorsan Leif, som smugit med i tipset hela tiden, men först nu smakar på ledningen. Massor av poäng delades ut trots att Norge svek. Vet inte hur många gånger jag sett Frode Andresen skjuta bort deras chanser. Tipset jämnades ut lite eftersom den tidigare ledaren Falk fick 4 och PA enbart 2 poäng. Sist är nu syskonen Schönning med 16 poäng. T.o.m. efter mig!
Efter gren 10 & 11:

1. Lind
2. Darragon
3. Fredriksson

1. Anja
2. Hosp
3. Schild

Två tipsgrenar idag och två svenska guld! Otroligt kul och spännande, även om först Lind och sen Pärsson såg ganska överlägsna ut. Skönt att en bieffekt på Anjas guld blev att den "kroatiska kossan" blev utan medalj, rättvist! Tobias Fredriksson måste vara OS envisaste person. Han ser inte ens ut att vara i form, men sluggar sig fram och tänjer på gränsen för vad som är möjligt.
Vad gäller tipset så såg det ganska avgjort ut efter sprinten då Leif tog 7 poäng. Som om inte det vore nog fyllde han på med 7 till i slalom! På de fyra senaste grenarna har han tagit 28 poäng, lika mycket som 11 tippare har tagit i hela tipset. Han leder nu med astronomiska 10 poäng före Lennart och den envise PA, som vägrar se sig slagen. Men Leif föll ihop helt på slutet av sommar-OS tipset senast och vågar nog inte slappna av.
I övrigt måste man notera att Max Ansbro även i detta tips spurtar ursinnigt och har blandat sig i medaljstriden. Liten kamp mellan honom och PA om att bli först med tre pallplatser då Jonas och Sonerud får ses som avsågade nu.
Efter gren 12:
1. Mancuso
2. Poutiainen
3. Ottoson
Ett mycket oväntat utfall av dagens grenar och det grämer mig mycket att jag inte var avslappnad nog att ta med min favorit sedan många år, Anna Ottosson, i mitt tips. Men som vanligt tar man sig själv på för stort allvar. En skön revansch för Anna, som av den bittra Ylva Nowen reducerades till en "snygg rumpa" för några år sedan. Ylva förresten, vart är hon? Brukade inte hon jobba som expert på svt? Kanske alpina landslaget hotade att bojkotta svt om hon inte plockades bort.
Faktiskt var det riktigt härligt att se Pärsson misslyckas, då det betydde att Ottosson fick medalj. Annars är det ett otroligt OS det här, paus nu i Sverige-Tjeckien och det står 6-3! Vad är det som händer? Är de så otroligt känsliga på att vara favoriter? Vad gäller hockeyn så ska jag återkomma med en längre analys av den längre fram.
Tipset ser ut att gå mot Leif Lundin-seger. Men PA:s hockeytips kan ge en hel del poäng, så han är nog den som hotar primärt. För första gången någonsin (såvitt jag minns) så fick ingen en enda poäng.
Avslutar med en liten bild idag.
Maila bara om du verkligen måste