Här följer då den tävling jag utlovat. Den är mycket enkel: Identifiera dessa fotbollsspelare!

Lycka till och skicka era svar till min mail senast tisdag kl. 17.00 (jag vet att det står 16.00 på bilden, men ignorera det). Var inte rädd för att skicka in om ni bara kan två-tre namn, jag har en känsla av att inte många kommer få alla rätt och priset är gratis tipsdeltagande. Roligare om många försöker också, då kanske det kan bli ett stående inslag i framtida tips.


TÄVLING! - Här har du de rätta svaren på denna otroligt svåra tävling (visade sig inte minst i antalet deltagare)


1. Mario Jardel – Stor, tung målkung i Portugal och Turkiet. Vann guldskon som bäste målskytt i Europa vid tre tillfällen. Fick dock aldrig en ordentlig chans i Brasiliens landslag. Hans karriär avslutades med en artikel där han utpekades i vilda drog- och nattlivsaffärer. Han bekräftade senare att allt var sant.


2. Jurgen Sparwasser – Östtysk forward som hade en stund i rampljuset som ingen annan efter att han avgjort matchen Västtyskland-Östtyskland i VM ’74 (1-0 till Östtyskland). Ett mål som rullade i introt till Östtyska sportspegeln i 20 år.


3. Darko Pancev – Makedonsk skyttekung i ett mycket bra Röda Stjärnan vilka han sköt hem Europacupen åt 1991. Därefter skrev han på för Inter, ni förstår hur det gick.


4. Dario Hubner – Ständig målskytt i Italienska smålag. Brecia, Piazcenza, Ancona och Perugia har dragit nytta av hans tjänster. En italiensk Jimmy Floyd Hasselbaink helt enkelt.


5. Steve Bull – En legend hos Wolverhampton som 1990 lyckades med konststycket att ta sig in i det Engelska landslaget trots spel i tredjedivisionen och senare VM-laget 1990 trots spel i div 1 (nuvarande The Championship). Spelade aldrig fotboll i högsta divisionen utan blev Wolves trogen och gjorde över 300 mål för dem.


6. Alessandro Altobelli – I Sverige mest känd för att han ”hatade” Glenn Hysén och därför var illa omtyckt av 50% av vår befolkning. ”Nålen” gjorde enbart mål, bl.a. ett i VM-finalen 1982.


7. Jan ”Lill-Damma” Mattsson – Allsvensk skyttekung tre år i rad för sitt Öster på 70-talet men bara 3 landskamper. Blev proffs i Tyskland och ses på bilden i Fortuna Dusseldorfs dress.


8. Oleg Salenko – Efter sitt rekord i VM -94 då han sköt 5(fem!) mål på ett desillosiuonerat Kamerun fick han ett kontrakt med Valencia. Vad inte många vet är att han utöver dessa fem plus ett mot Sverige, bara gjorde ett ytterligare mål för Sovjet.


9. Jörgen Wålemark - En legend i en liten ort, men ändå i skymundan för sin storebror Bosse. Vad skulle Ljungskile vara utan sina bröder?


10. Oleg Blokhin – En av dem som hamnade ”fel” i tiden. Visserligen en stor spelare i Dynamo Kiev med två UEFA-cup titlar och med i två VM (spelade knappt -86). Sovjets meste landslagsman och slutligen Sovjets första proffs men då var det för sent. Lite av fotbollens motsvarighet till ”superfemman” i ishockey. Men tyck inte synd om honom för han är även skyldig till följande uttalande (angående utländska spelare i Ukrainska ligan)

"Let them learn from a Shevchenko or a Blokhin and not from some Zumba-Bumba whom they took off a tree, gave him two bananas and now he plays in the Ukrainian league."

Numera coach för Ukrainas landslag.


11. Just Fontaine – Alla har hört talas om honom men ingen har sett honom, känner ni så? Nu vet ni i alla fall hur han ser/såg ut, denne historiske målkung som gjorde 13 mål under VM i Sverige. Föll mot Brasilien i semi då, en match som ingen minns tack vare att Sverige vann den andra semin. Okänt är också att han knappast gjort sina 13 mål om inte Raymond Kopa hjälpt honom. Lite Samuel Eto’o - Ronaldinho på 50-talet alltså.


12. Geoff Hurst – Man måste i en tävling som denna ha med kreatören (låter som Björn Hellberg) av historiens näst mest kända mål. Han var annars en av dessa otaliga West-Ham talanger. I ett lag som vann Cupvinnarcupen vilket väl fortfarande är ”The Hammers” största seger.


13. Jairzinho – Har ni tänkt till lite så har ni fattat temat, det handlar om målskyttar det här. Från VM-laget 1970 hittar vi kanske den som dragit mest nytta av ett bra lag för att ”boosta” sin karriär. Samuel Eto’o är väl på väg uppåt på listan, men fortfarande gäller denne opportunist som etta. Mål i alla matcher under VM 1970.


Vem vann då?

Det gjorde, inte helt oväntat Per Sandberg, Habo, Småland. Per hade fem rätt (Sparwasser, Altobelli, Oleg Blokhin, Geoff Hurst samt Jairzinho) Han har djupgående kunskaper om fotboll och historia, en mycket bra kombination för denna tävling. Han har även en karriär som spelare bakom sig, här nedan ses han inför ett av sina sista framträdanden med sina lagkamrater.


Max Ansbro blev tvåa med fyra rätt (Steve Bull, Altobelli, Just Fontaine och Geoff Hurst)