Tipset har flyttat från denna hemsida, vi återfinns nu på:

Forum för Tipset (Klicka på länken så öppnas forumet i ett nytt fönster)

Registrera dig som medlem så att du kan se all informationVälkommen!HÄR KAN DU NU TITTA PÅ ALLA DINA MOTSTÅNDARES TIPSSLUTSTÄLLNING (inofficiell fram till torsdag)

Vinnare
59 Rut Bäckman

Runner up
57 Max Ansbro

Tredjeplats
56 Gustav Falk


55 Jonas Söderlund
55 Per Sandberg

52 Jocke Ebbesson
52 PA Bäckman

51 Magnus "Degen" Höglund
51 Indre Sing

49 Mattias Bertilsson
49 Karin Schönning

47 Olle Ström

46 Klas Ström
46 Magnus Nordeus

45 KD Eriksson
45 Henrik Persson
45 Henrik Sonerud
45 Leif Lundin

44 Svicke Junebjörk
44 Erik Elserth

43 Ragnar Backelin
43 Lena Elserth

42 Mikael Larsson
42 Carl Rahmström

41 Jocke Falkner
40 Ante Lindberg
40 Oscar Söderlund

39 Johnny Olofsson
39 Simon Andrén

38 Johanna Bäckman
38 Eva Schönning
38 Erik Schönning

37 Anders Andersson

36 Magnus Schönning

34 Per Jonsson

33 Björn Planting
33 Anders Schönning

32 Lennart Lundin

31 Ulf Eriksson

29 Tomas Sibbmark


[avgjorda delar: Allt]

11:e juli - Tipset sluträttat
Tyvärr så blev det omkastningar på leaderboard efter att det inofficiella resultatet gått ut. Max Ansbro hade fått tre poäng för lite under gruppspelet och det gör att han tar andraplatsen. Han går därmed upp jämsides med P-A Bäckman som även han har tre pallplatser. Värt att notera är att ingen av dem dock har vunnit. De två får ändå utses till de starkaste tipparna hittills. I konkurrens med framförallt Leif Lundin som har ett fint facit. Hoppas ni har överseende med denna felkalkyl, men så är det, det var lite svårare att rätta 40 tips korrekt än 14 om man säger så.

Överklaganden emottages fram till torsdag kväll
/OS
9:e juli - Materazzis stora dag
Vanligtvis brukar faktiskt det lag som är bäst eller åtminstonde på något sätt visat upp ett stort spel under VM vinna finalen. Så inte denna gång. Jag ville att Frankrike skulle vinna så jag kanske är aningen partisk, men hade Italien ens ett anfall efter paus?
Triumfen är Lippis enligt mig. Han har fått alla att spela ett starkt styrt Juventusspel och är den första förbundskaptenen på många år som inte försökt anpassa spelet runt Totti, utan Totti till spelet. Det gjorde att Francesco inte alls var bra, men att Italien vann VM.
Vad i helvete Zidane höll på med kan man bara drömma om. Hans nemesis Materazzi kvitterade för Italien, fick Zidane utvisad och satte en straff. Kan man ha en bättre dag? Sen att han är ett stort svin som man önskar Zidane hade klippt knäet på istället och förstört hans karriär, det har inte med saken att göra.
Man kan inte säga att ett lag som möter USA, Tjeckien, Ghana, Australien, Ukraina, Tyskland och Frankrike och släpper in ett självmål och en straff är ovärdiga vinnare. Men man kan säga att de var tråkiga, riktigt tråkiga. Något de för övrigt hade gemensamt med många lag. Frankrike t.ex. har bara gjort mål på fasta situationer i kvart, semi och final. De enda lag som spelade offensivt var egentligen Spanien och Argentina. Spanien hade oturen att stöta på det groteska mittblocket Thuram-Gallas-Viera-Makelele och körde fast fullständigt. Argentina hamnade i fällan att försöka knyta till när de egentligen inte alls var rustade för ett sådant spel och förlorade. Tyvärr hjälpte nog Argentinarna till att få fram Italien till final då Torsten Frings blev avstängd i semifinalen efter bråket i kvarten.

All-star laget VM 2006 enligt mig:
Ricardo

Sagnol
Cannavaro
Thuram
Zambrotta

Ronaldo (Portugal)
Viera
Frings
Maxi Rodriguez

Klose
Torres

Tipset vanns av den respektabla fru Bäckman, som enligt uppgift är 84 år gammal och enligt hennes son P-A Bäckman INTE bulvan för ett extratips av P-A själv. Jag kommer få mycket svårt att betala ut vinsten till P-A:s konto :) Skämt åsido, det finns inget som säger att man får lämna in två tips ändå. Tvåa blir Gustav Falk som uppnår detta trots att han inte hade Italien som vinnare, starkt! Den lilla Inzaghi-kopian Jonas Söderlund dök upp på prispallen först sista dagen av tipset och knep tredjeplatsen. Jonas har deltagit i samtliga tips men endast varit på pallen vid de båda VM-tipsen, udda. Annat noterbart är att vinnaren av det senaste EM-tipset Tomas Sibbmark slutar sist. Han är tipsets negativa överraskning tillsammans med Lennart Lundin. Debutanterna gick det sådär för, om man inte räknar med den riktiga (debu-)tanten då förstås som gick och vann hela skiten. Annat vi är vana vid är att Jag själv och lejonparten av familjen Schönning häckar i botten igen. Max Ansbro är en än gång nära, denna gång missar han pallen med en poäng. Slutställningen är inte officiell förrän tidigast torsdag, jag vill ha lite tid att kontrollera de fem-tio första. Kolla era egna tips!

Tack ska ni ha för visat intresse och vi hörs igen om två år. Då är det EM i Schweiz/Österrike och senare OS i Peking.
/OS
1:a juli - besvikelse och lycka
Rubriken kommer sig av att jag inte är en av alla dessa som dyrkar Brasilien. De spelar så fint, så vackert, så... så... så... "jogo bonito". Måhända på 70- och 80-talet, men numera är det mest ihopklippta reportage från träningar och annat där de bjuder på spektakulära uppvisningar. Förutom i sitt eget försvarsspel då dår bicykleta och panikglidtacklingar tycks tillhöra taktiken. Markering säljer inte åt Nike så det är nedprioriterat :) vad gäller "jogo bonito" (=det vackra spelet) så gör Zlatan reklam under den rubriken. Visst spelade han vackert i VM?
En fråga till tipsdeltagarna, vart var "världens bäste spelare" idag?

Frankrike däremot har fått ordning på sitt spel. Materialet finns där och till Brasiliens försvar ska sägas att kraven är mindre på "Las Bleus", än vad de är på "La Selecao". Viera har hämtat sig efter sin nedgång i Juventus. Att spela i Juve är ingen karriärmetod för anfallsspelare, se bara på Zlatan. Paradoxalt nog fick den ende som gjort mål i Juve i år inte spela, visst är världen bisarr? Jag har inte sett Zidane så bra som han var idag på många år, riktigt kul.

Om den sista matchen idag var kul så var dagens tidigare match riktigt tråkig. Jag håller delvis med Hasse Backe (första gången i historien jag håller med en person anställd av TV4), när han säger att Portugal är ett uselt lag fyllt av skådespelare. Knappast har något lag utnyttjat systemet så väl som Portugal gör. Dagens idiot är domaren som visade ut Rooney. En knuff av den där typen/kraften? Och han dömer i Argentina till vardags? Det kan inte vara en spelare kvar på planen efter 20 minuter när han dömer Boca-River.
Så varför vara bitter? Hatten av åt Scolari och framför allt... Den otrolige målvakten Ricardo. Det gick så långt att man ända in i TV-soffan kände hur osäkra straffskyttarna var. Såg ni blicken på Lampard? Han var livrädd!
Helt enkelt är det så att ska England vinna på straffar, då får inte Lampard och Gerrard missa. Men även om jag fotbollsmässigt är svårt anglofil är det svårt att gråta över England, de spelade inte bra på hela VM faktiskt. Gerrard och framför allt Lampard var de två stora besvikelserna. Sen kan man fråga sig varför i helvete de tog med Walcott om de ändå inte tänkt spela honom? Jermaine Defoe och Shaun W-P måste sitta hemma rasande. Eller när skulle han kommit in? Sista 10 av finalen?

Gårdagens matcher var samma upplägg, en bra och en dålig. Gissa vilken Italien var inblandad i? De har sådan sjuk tur att det ger osmak i munnen när de vinner. En enda gång har de släppt lös lite offensiva krafter i VM (så länge jag sett VM), då vann de. När de gick till final -94 var det bara Baggio som gjorde uppror mot systemet. Räddningen på mållinjen som följdes av Luca Tonis offsidemål, ja det händer bara Italien känns det som.

Italien ska nu möta de Söderlundska husgudarna i semi. Man kan inte sluta beundra "Der Manschaft". Spelare som är till 90% helt okända utanför Bundesliga kliver in och dominerar i VM. Frings-Ballack-Klose är den starkaste centrallinjen i VM och de kommer att gå till final. Om någon undrar vad som har hänt med Schweinsteiger kan jag säga att han troligen blivit chockad över hur det går till när Tyskland spelar VM. För tre veckor sen var han stjärnan i ett svagt tyskt lag. Nu är han en svag länk i ett lag som höjt sig långt över sin förmåga... varje spelare!

Hur går det i tipset då? Unikt är att tre av de fyra semifinalisterna inte är tippade som segrare hos någon av de 13 främsta. Fyra personer har Italien som världsmästere och sitter med matchboll. Jag har räknat på det (ingen garanti att det är korrekt), för nu reser jag bort i fem dagar och kommer inte uppdatera. Målkungspoäng verkar avlägset då några har Luca Toni(2) och Henry(3) men de är klart efter Klose(5) som har två matcher kvar också.
OM:

Tyskland vinner semi och slår Frankrike i final vinner: Jocke Ebbesson 53p

Tyskland vinner semi och slår Portugal i final vinner: PA Bäckman och Gustav Falk 52p

Italien vinner semi och slår Frankrike final vinner: Rut Bäckman 84år och 59p

Italien vinner semi och slår Portugal i final vinner: Rut Bäckman 84år 59p

Portugal vinner semi och slår Tyskland i final vinner: PA Bäckman och Gustav Falk 52p

Portugal vinner semi och slår Italien i final vinner: Gustav Falk 56p

Frankrike vinner semi och slår Tyskland i final vinner: Jocke Ebbesson 53p

Frankrike vinner semi och slår Italien i final vinner: Gustav Falk 56pRut, Falk och Ebbesson kan alltså ta hem det ensamma medan PA som bäst får utslagsfråga.

Hur ska det gå?
/OS
30:e juni - Favoriternas VM
Sju av de åtta kvartsfinallagen är "stora" nationer i fotbollshistorien. Samtliga ex-världsmästare förutom Uruguay är med och jämte dem Portugal och Ukraina. Fint sällskap för framför allt Ukraina som gör sitt första VM. Av förhandstipsen så är det väl bara Tjeckien och Spanien (förstås) som är borta.

Tipset leds fortfarande av doun PA-Singh med Falk och Ebbesson tätt efter. Fem tippare har chans att få med fyra semifinallag: Jonas, Mattias Bertilsson, Per Sandberg, Henrik P och Falk. Fördel Gustav Falk alltså. De fem skiljer sig främst ifråga om utgången Tyskland-Argentina, men den stora chansen har Jonas, som är ensam om att ha Frankrike i semi och inte Brasilien. Det kan bli en guldgruva då båda ledarna kan få max tre lag i semi och inte kan ta in på Jonas efter det då deras tips ser lika ut semifinalmässigt. En annan med en möjlighet att gå framåt är Klas "elbas" Ström som är den enda på topp-tio som har Portugal i semi. Det blir roligt för Klas att få gå ner på puben och hålla på Portugal mot England ikväll, vad populär han ska bli när han inte ens kommer därifrån.


26:e juni - Det har väl aldrig hänt?
Schweiz fick lämna VM utan att ha släppt in ett enda mål. Mycket märkligt, men så går det när man inte är intresserad av att spela anfallsspel antar jag.

Endast två personer fick med sig 4 poäng tack vara dagens kvartsfinalsavancemang och det var Henrik Sonerud och "Svicke" Junebjörk. Sonis är lite väl långt efter, men Svicke har nu vittring på topptrion. Noll poäng till många tippare som trott att Italien skulle ryka i en åttondel mot Brasilien.

Nu till avdelningen tråkigheter. Efter att totalt 93 fotbollstips har lämnats in under den tid jag drivit tipset så har det nu hänt att en spelare har fyllt i fel. Det är Olle Ström som felaktigt låtit Sverige möta Polen och England möta Tyskland i åttondel i strid mot sitt grupptips.
Efter lång överläggning har regelkommitten kommit fram till att alla matcher som omfattar Sverige och England (vilka Olle tippat vidare till kvarten från de felaktiga åttondelarna), samt resultaten i fortsättningen av dessa matcher kommer strykas. Hur det ser ut exakt kan ni se på Olles tips under "allas tips".
Mycket ledsamt det här för Olle, speciellt eftersom han var bra med efter grupptipset. Men som det står klart och tydligt i reglerna som ni fick i det första mailet:

"Viktigt! Ert tips måste vara logiskt möjligt, ni får inte bryta mot ert grupptips när ni börjar tippa slutspelet."

Så tyvärr.
25:e juni - Utvärdering av Sverige
VM är slut för Sverige och jag känner för att ge lite lite spelarkritik. Alla spelare har bedömts efter de krav vi har på dem avseende rutin, meriter och hur vi är vana att se dem prestera.

Andreas Isaksson
Sysslolös i Paraguaymatchen sedan direkt svag mot England där jag tycker att han i god form hade tagit 0-1 bollen och MÅSTE ta 1-2 målet. Synen då han tung och klumpig ramlar in i målstolpen efter att ha varit en kvart sen på Gerrards nick var pinsam. Att ta med Shaaban i truppen var knappast ”Isaks” val. Minns vad pressad han var då han fick konkurrens av honom i DIF. Men mot Tyskland tog han revansch med råge. Bäst på plan, tyskarna inkluderade. Totalbetyg: 3

Niclas Alexandersson
Gör inte någonting produktivt på hela VM men gör inte heller något dåligt. Den farliga tyska vänsterflanken lyckades Alexandersson, Jonsson och stänga av helt. Totalbetyg: 3

Olof Mellberg
Mot T&T, Paraguay och bekantingarna från England, som antagligen har någon ogrundad respekt för Olof, gick det bra. Men mot Tyskland blev kaptenen pinsamt avslöjad. Hans insats på 0-1 är katastrofal. Tre misstag hinner han med innan det blir mål. Frågan är om det finns påfyllning i mittförsvaret, eller om Mellberg blir kvar där? Totalbetyg: 2

Teddy Lucic
Var bland de bästa svenskarna i alla gruppmatcherna, men mot Tyskland fungerade ingenting. Han var sen, kom fel och blev till slut utvisad. Att Petter Hansson kom in och var felfri gör att man börjar fundera på om Lagerbäck kanske hållit kvar vid sina ”gamla” favoriter lite för länge? Totalbetyg: 3

Erik Edman
Det visade sig tyvärr att Erik inte hade något tempo i kroppen alls efter sin skada. Otroligt få inlägg nådde rätt adress, de flesta slutade på läktaren faktiskt. Men vi har inga alternativ så han fick försöka spela sig i form. Det gick inte. Totalbetyg: 1

Fredrik Ljungberg
Klart och tydligt den spelare som både ville mest och var bäst. ”De stora matchernas man” levde verkligen upp till sitt rykte och verkade stundtals irriterad på sina lagkamrater för deras brist på vilja och inställning. Den ende i hela truppen som såg ut som en vinnare. Stod totalt sett för över 50% av Sveriges offensiva initiativ. Totalbetyg: 4

Tobias Linderoth
Gjorde vad han skulle, men inte ett dugg mer. Tvärtom vad man kan tro så minskar inte hans defensiva ansvar när Sverige spelar Källström. Mycket tid och kraft går åt för att han ska styra upp ”Sveriges framtid” till rätt plats i defensiven. Tog slut totalt mot Tyskland i värmen där han dock befann sig överallt. Totalbetyg: 3

Kim Källström
Ja här har vi alltså ”Sveriges framtid”. Nedåtgång typ ’95 på gång alltså. Jag har mycket svårt att se Kim Källström vara stabil nog att vara ordinarie i ett landslag som ska kvala mot Spanien och Danmark de kommande två åren. Under VM uppträdde han som han alltid gör: hafsigt, flängigt och varje gång man ser hans blick verkar han fråga sig, vad gör jag här? Sköt ett bra skott mot Paraguay vilket höjer hans betyg ett snäpp.Totalbetyg: 2

Mattias Jonsson
Gjorde en riktigt bra insats då han fick chansen. Det är den här typen av spelare vi behöver, som höjer sig när det blir viktigare matcher. En medelmåtta i allsvenskan men en klasslirare i landslaget. De matcher han deltar i är han en av de bästa. Totalbetyg. 4

Zlatan Ibrahimovic
Nu vart det upp till bevis för ”Ibra” efter två fantastiska säsonger i Juventus och reklamkontrakt med Nike där han kickar med de största. Att kicka bollen i en match där man inte har Juventusvänliga domare och motståndarna faktiskt försöker ta bollen av dig är inte lika lätt, eller hur Zlatan? En rent usel inställning och håglösa ingripanden gör Zlatan till vad jag tyvärr sagt länge. Man bygger inte ett lag på någon som klackar bollen varannan bollkontakt och sedan inte bryr sig vad det verkar. Totalbetyg: x

Henrik Larsson
Något bättre än sin anfallskollega men det är hårfint. Kanske för att han stundtals i alla fall låtsades springa lite. Mål gjorde han också, om det nu var han. Varför såg Larsson så seg ut? Varför har inte Lagerbäck modet och barmhärtigheten att ta ut honom? Istället får han ta den viktigaste straffen för svensk fotboll sedan 1994. Att inte Ljungberg får ta den är en gåta. Henkes uttalande efteråt säger det mesta: -”Jag har tagit många viktigare straffar än så här”. Totalbetyg: 1

Markus Allbäck
Markus är den verklige hjälten i det svenska landslaget då han inte en gång yppat ett ont ord om att Zlatan och Henke är så självklart ordinarie. Visst, Zlatan gjorde ett fint mål mot Ungern och en klack mot Italien, men Allbäck har gjort så sjukt många viktiga mål att det är otroligt att han kan hålla tyst. Både i sitt inhopp och i sin insats från start var han strålande. Totalbetyg: 5

Anders Svensson
Jag tvivlade innan VM, men nu är jag övertygad. Svenssons karriär i landslaget har nått vägs ände. Allsvenskan har kraschat hans tempo och han hade inte ens något att ge mot T&T! Tack för många goda insatser, personligen tycker jag att Svensson varit en av Sveriges bästa i landslaget under de senaste åren och har fått orättvist mycket skit. Totalbetyg: 1

”Chippen” Wilhelmsson
Ingen av mina favoriter och var helt anonym i sina inhopp. En bra ”intention” av honom brukar räcka för att han ska höjas till skyarna i media, men det räckte inte till det ens denna gång. Totalbetyg: 2

Lars Lagerbäck
Lagerbäck gjorde självmål a lá Olle Nordin och körde med det gamla gardet som var helt ur form (Mellberg, Larsson, Zlatan) och skulle kanske ha kört med Hansson, Elmander och Allbäck istället? Lätt är det att vara efterklok men vad har man en tränare till om han inte tar ut det bästa laget? Sen blir han rädd att få storstryk förstås, han har släppt drömmen om en kvartsfinal när han byter in Petter Hansson efter Lucic utvisning. Men ändå är det spelarna som sviker så Lars och hans sidekick får godkänt. I sin helhet gör ändå Sverige vad vi väntar oss. Om vi vunnit mot England hade det kanske gått en match till, man igår var det nog bara Fredrik Ljungberg och Tobias Linderoth som trodde på vinst, och det syntes tyvärr.Totalbetyg: 2

På tipset plattades det ut lite i toppen. Klas Ström gick fram efter att ha fått in två lag ytterligare till kvartsfinal. Han är den ende som har alla fyra hittills faktiskt. Portugal är märkligt nog i stort sett helt otippade av deltagarna. Detta trots att de spelade EM-final för två år sen. Svagt. En del tippare som trott på Serbien, Kroatien, Holland och Sydkorea går riktigt tungt. Tur att Spanien och Frankrike möts i en åttondel så inte de blir helt förnedrade :) Sen hoppas vi på Ghana, tänk att få se "Tre-poäng-Boateng" skjuta ut de självgoda brassarna ur VM... Vilken dröm!
/OS
24:e juni - bakfylla och besvikelse
Så var VM-ävetyret slut för svensk del. Respass i åttondelen igen och även om motståndet var svårare än Senegal 2002, så var man besviken att festen tog slut redan efter 12 minuter. Att sen Lucic åkte ut var bara bekräftelsen. Men faktum är att Sverige hade kunnat få till ett grymt orättvist kryss bara vi satt de chanser vi hade. Detta VM:s största besvikelse måste vara Henrik Larsson. Han visade i stort sett ingenting på de fyra matcherna. Läste idag att både han och Mellberg var överrens om att det var Olof som petade in kvitteringen mot England, så då var det ännu mindre t.o.m. Naturligt nog skickade han straffen över ribban i bästa Robert Prytz-stil.
Påverkades Sverige av värmen? Linderoth såg helt slut ut och det är ovanligt, även om han var över hela planen hela tiden. Ljungberg, som stod för minst 80% av de anfall Sverige hade mattades även han. De två var genom VM Sveriges bästa. Idag var Isaksson bäst med en del otroliga räddningar som höll Sverige kvar i matchen.

I tispset cementerades toppen då PA och Indre fick 10 poäng tilldelat sig för grupp G och H samt Tyskland och Argentina till kvarten. Mer än 7-8 poäng går nog inte ta in nu längre, så har man inte 33-34 poäng är det nog godnatt. Bonus för skyttekung ser lika ut hos alla i stort sett. Undantaget är "Degen" som hittat Torres, starkt!

Jag har strulat lite med poängräkningen så jag uppmanar er att räkna era egna och koma in med synpunkter.
/OS
22:a juni - Stor uppdateringsdag
Det har delats ut poäng för fyra grupper samt de två sista stryktipsmatcherna, alltså maximalt 18 poäng att hämta. Närmast full pott var P-A Bäckman och Indre Singh som tog hem 12. Tätt följda av P-A:s kött och blod Johanna och (opassande nog för oss andra), Olle Ström som därmed drygade ut sin ledning med en poäng. Även Berto och Lennart avancerade i fältet efter att ha fått 10 poäng i dagens uppdatering.

Föll tillbaka gjorde Leif och framför allt Mikael Larsson, som bara fick hem 5 resp. 4 poäng. Uslast gick det för Per Jonsson och Simon, de fick endast 2 poäng. Svagt av Simon som var en frisk debutant när han spikade de två första grupperna, men därefter har han bara fått ströpoäng.

Smygare i tipset är Jocke Ebbesson, som är känd för att ha en oerhörd tur, framförallt med domarna. Samt Magnus "Degen" Höglund, som jag uppskattar har lagt ner ca 80 timmars arbete på sitt tips, samtliga nattetid.

Värt att notera är att endast en tippare hade prickat Brasiliens grupp - Jonas Söderlund, som nu kanske vaknat efter en slö start. Också värt att notera är att jag inte längre är sist. Det är bra att jag och Karin är lite på gång uppåt nu, vi behöver lite extra cash efter att ha köpt ny lägenhet idag. Nu fick jag det sagt också på ett smidigt sätt, så då är det bara att fortsätta ladda för lördagens match.
/OS
21:a juni - Vilket envist lag vi har
Man upphör aldrig att förvånas över Sverige. Gång på gång lyckas vi på slutet av matcherna. Tyvärr fortsätter trävirket att vara mot oss, konstigt då säkert 80% av alla världens målstolpar och ribbor har sitt ursprung i den svenska skogen. 2002 sköt A Svensson i stolpen mot Senegal, 2004 Sköt Ljugnberg i stolpen och Larsson i ribban mot Holland och nu skjuter Larsson i ribban igen och även Mellberg(?) i samma ribba. Nu måste stolpen vara IN NÄSTA GÅNG! Kolla på Coles mål, där är det minsann stolpe in.

Jag tycker (och ni får säga emot i gästboken), att Lucic, Allbäck och "mannen som aldrig tränar" var våra bästa. Underkänt får Isaksson (samma tröga, klumpiga som vi såg för två-tre år sedan), Mellberg (stod ofta bara och tittade på när de andra spelade boll) samt Källström. Jag utnämner nu Källström till den mest överskattade spelaren i Sverige genom tiderna(efter Kleber Saarenpää). När ska folk förstå att han är inte Tomas Brolin utan Håkan Mild. Visst är han duktig, men ingen som skapar på planen.

Vi möter nu Tyskland och det är inte mycket att vara rädd för, eller? Om Tyskarna tar stryk av oss blir de det sämsta värdlandet genom tiderna delat med USA 1994. Någon som tror att det kommer hända? Tyvärr blir våra kvartsfinalbiljetter troligen värdelösa. Frågan är väl om man ens vill åka till Berlin med gul tröja om vi slår ut dem...

Tipset då? Olle Ström tog en tvåpoängsledning före sin son Klas Elbas och fyra andra. Men den ende som tog fullt på grupperna A och B var Simon Andrén som även hade 2 poäng på matchresultatet. De 10 poängen förde honom upp genom fältet. Andra som fick mycket idag var Falkner, som ofta är med i toppen av tipsen från början för att sjunka som en sten när det blir allvar. Även Sebban fick 8 och är nu inte på sista plats ensam (sällskap av mig). Den räddhågade Per Jonsson och Sverigevännen Anders Andersson fick även de åttor idag. De enda två som hittills nollat en grupp är Carl Rahmström som hade alla fel i grupp A och KD Eriksson i grupp B.
/OS
19:e juni - Vilken lycka i torsdags.
Vad jag förstår gick stämningen på Paraguaymatchen rakt genom TV-rutan hemma och det är inte att undra på. Jag trodde aldrig det gick att uppbringa en sådan stämning med en svensk publik. Förutom några gubbar på raden bakom oss så var alla i extas, men de rycktes med även de efter att ha blivit lite uppläxade av mig och Max :)

Skulle gärna skriva mer om matchen men det är så otroligt varmt så jag pallar inte mer framför datorn nu. Jag har däremot rättat allt på tipset fram till dags dato och alla har poäng och spridningen är rätt stor redan före grupperna spelats klart faktiskt.

Av de gamla tipsvinnarna ligger Ragnar bäst till med den evigt topplacerade Leif Lundin en poäng bakom. EM-tipsets vinnare Tomas Sibbmark får riktigt svårt att upprepa sin bedrift då han ligger sist med endast 4 poäng. Men det var ett konstigt EM så det är väl bara naturligt.

I toppen finner vi alla som hade tippat 1-0 Sverige-Paraguay (Nordeus, Planting, Ragnar, Degen, KD, Falk, Olle och Leif). Intressant mot England imorgon eftersom det vid förra VM-tipset visade sig att dessa poäng var viktiga.

I det nya inslaget stryktipset blir det inga pengar på 10 rätt om man säger så. Tre personer hade alla rätt fram tills Sydkoreas kvittering igår (Klas, Berto och Mikael Larsson) och även KD har 10 av 11 efter att ha missat Ita-USA resultatet.

Den starka bedriften att få noll målskyttar rätt har Sebban, Per Jonsson, Nordeus och Ante Lindberg stått för.

Besvikelser i tipset annars så långt är Jonas, Sonerud och framförallt Lennart. Måste också nämna att jag själv förstås ligger i den absoluta botten, men det är ingen besvikelse förstås utan mycket väntat då ingen är sämre på att tippa än jag... Helt sinnessjukt.

11:e juni - Baksmällan är monumental.
Först vill jag be om ursäkt för gårdagens sms angående uträttande av behov i Lagerbäcks brevlåda som jag skickade till några av er. Till mitt försvar ska sägas att jag fick ett enormt gensvar så vi får prata mer om det efter VM.

Det finns liksom inte så mycket att säga om Sverige-T&T. Jag trodde på fullt allvar att det skulle sluta i trakten av 4-0 och ända till slutet trodde jag att Larsson skulle frälsa oss. Men så blev det icke och nu är Paraguaymatchen viktig sa Lagerbäck, som om den inte var det innan? En annan begåvad sak som Lars sa var att Sverige gjorde en bra match. Undrar om inte Lasse blandade ihop svenska landslaget med Hudiksvalls ABK där. Om ABK(lagerbäcks gamla lag), hade kryssat mot T&T hade det varit en bra insats. Men det var skönt att se när Stern John och hans forwardskollega kontrade, då hade Sverige 5 (fem!) spelare kvar i försvaret som bara tittade på när de andra fem anföll mot tio Trinidadier. Vad gäller spelarkritik måste man nämna Anders Svensson, han stod nog för den sämsta insatsen någonsin i landslaget.

Det delades ut lite poäng igår också. 15 tippare hade Hernan Crespo som Argentinas första målskytt och öppnade poängutdelandet. Bara Ulf Eriksson hade tippat uddamålsseger för Sverige igår, alla andra med minst två måls marginal! Stryktipsraden kommer jag uppdatera var tredje match som det känns nu.
TIDIGARE TEXTER
10:e juni - En första krönika som utlovat
Vad gäller poäng än så länge så har inget hänt.Inga poäng för Tysklands förste målskytt igår då vänsterbacken Lahm gjorde det helt otippat. Närmast var väl Per Sandberg med Torsten Frings skott strax över ribban precis före målet. Jag skriver det här i paus mellan England-Paraguay så vi vet nu att inga poäng gick till någon tack vara att det blev självmål. Lite märkligt att endast den oförutsägbare Elserth hade Beckham som målskytt då han gör en hel del i landslaget på både frisparkar och straffar.

Jag har gjort en snabb analys av allas tips och ni ska ha credit för att enbart två personer strulade till formuläret den här gången (Karin och Svicke). Att Karin inte spelar på stryktips så ofta kan man lätt se då hon har tippat resultatet i alla matcher i stryktipsraden. Inga stilpoäng för det dock.

Många hade glömt skriva sitt namn, så era tips är kasserade.
Nej det är inte så förstås men det stora misstaget har Mattias Bertilsson stått för. Ett gigantiskt missförstånd har fått honom att bara tippa de två första i varje grupp. Ett för mig helt okänt fel som ingen gjort tidigare, därför har jag inte poängterat det specifikt heller. Ledsen Berto men du är i alla fall med fortfarande.

Den störste optimisten i tipset är Anders Andersson som har tippat Sverige som vinnare och att Larsson ska ta hem skytteligan. Jag hoppas du har rätt Anders, men det är tveksamt. Magnus Schönning har som vanligt tippat Holland som segrare och verkar aldrig ge upp. Till avdelningen udda går ett tips till Mexico. Det från Anders Schönning som tycks ha gett upp sit ständiga tilltro till Portugal och Spanien. De som känner Anders vet att det är något oerhört att han ändrar sig, han har t.ex. beställt samma pizza i 30 år (eller sen pizzan kom till Sverige). Hela 21 av tipsets 40 deltagare har Brasilien som vinnare vilket säger en del om favorittrycket på dem. Historiskt sett har inte Brassarna presterat bra under sådana förhållanden och jag har en känsla av att det blir ett tungt fall, kanske redan i åttondelen. Noterbart är att inte en enda tippare tror att Argentina vinner.
Lite interna matcher finns det naturligtvis inom tipset. Familjen Schönning har full uppslutning förutom mamma Schönning. Sonerud och Falk har nu fått konkurrens av fler i sin bekantskapskrets och bildar en liten ”pojkgängsklass”.
Damklassen har fem deltagare där fyra är nya och det finns en liten ”gubbklass” med Olle Ström och Anders Schönning. Många är också de med anknytning till innebandy i Uppland och Hälsingland. Många "innebandydraggar" som Indre Singh en gång nedlåtande döpte oss till. Men det var mest ett utslag på en önskan att själv få vara med och leka, tror jag.

Vad gäller skytteligan och första målskyttar så kan man säga att Carl Rahmström ger Brasilien stort förtroende med brassar som reserver och en som vinnare. Indre Singh har Rooney som vinnare av skytteligan så antagligen har han en direktlinje med deras läkare eller så har han inte öppnat en tidning de senaste två månaderna. Johnny Olofsson tror att Källström ska göra Sveriges första mål, det hoppas jag inte för då lär vi (tyvärr?) få vänta…
Ragnar Backelins andra reserv tror jag mycket på, eller vad tror ni? Jag tycker trots allt det är en skön signal om respekt för gamla tider.

I den mest svårtippade gruppen C har de flesta spelat safe med Argentina och Holland vidare. Sju tippare har Serbien vidare och av dem tror Lennart och Ulf Eriksson att Argentina får packa o dra efter gruppspelet igen.

Nu laddar vi för Sverige-Trinidad. Den enda tipsdeltagaren som jag vet är på plats är Henrik Persson, själv ska jag på 30-års kalas, väl valt datum, eller hur?

/OS

Nu startar tipset och hela 40 deltagare blev det till slut. Det ger en prissumma på 4560kr som fördelas 3200-900-450 till de tre första. Otroligt trevligt med så stor uppslutning och alla de tidigare tipsvinnarna finns med.
Hela 15 debutanter med den ivrigt nervöse Per Jonsson i spetsen. Till favoriter utser jag härmed: Jonas Söderlund, Tomas Sibbmark, Leif och Lennart Lundin samt Max Ansbro. Men det kan sluta hur som helst.
Noterbart så här initialt är att Rut Bäckman tror att Sverige går till final. Hon är 84 år har jag hört och har sett det mesta så hon är inte lika rädd för den skrämmande tanken som vi andra, även om Per Sandberg också är rätt så gammal.
Återkommer senare med en längre analys av tipsen och en första poängrunda (förutsatt att någon av våra tippade tyskar gör mål). Nu ska jag se på premiären.

Lycka till!<
/OS
Efter Sverige-Chile

Till att börja med, vad är anledningen till att man väljer just Chile att spela mot? Förbundet måste veta att vill man ha en publik av kategorin "hemmastöd", ska man inte bjuda in Chiles fotbollslandslag. Lika lite som Svenska basketförbundet ska bjuda in Serbien/Montenegro. Massor av idrottsälskande svenskchilenare resp. svenskjugoslaver finns som fyller läktarna och går på den enda match på 10 år som intresserat dem. Jag har själv bevittnat basketmatchen Sverige-Jugoslavien på solnahallen, det var som att vara på balkan kan jag säga. Varför inte göra sista matchen till en fest för fans och laget, som med Polen förra gången, som villigt lät sig krossas?
Men det är som det är. Matchen tycker jag var helt ok. Konstigt att kommentatorerna (Strömblad/Hysén) före matchen sitter och säger att de som är givna i Sveriges startlva kommer ta det lungt, för att sen när Zlatan och Henke tar det lite lungt kritisera dem? Jag tycker också att Lucic såg helt ok ut, vilket jag varit lite orolig för tidigare, snarare så att Mellberg lutade sig lite på honom och inte tvärtom. Men varför sträckte inte Mellberg ut benet vid 1-1 målet?
Vad det gäller spelarkritik så var tyvärr Erik Edman den som utmärkte sig negativt och visade upp ett träben i klass med den grymt avspisade Östlund. Edman saknade helt tempo och att sätta honom på samma kant som Ljungberg för lite samspel är i nuläget ett skämt. Den tvålfagre Erik (Karin Schönnings favorit utseendemässigt) måste se till att hitta tempo fort, annars kan det bli vinddrag på vänsterkanten. Som tur var fokuserade Chilenarna på den andra kanten idag, antagligen skrämda av kalsongkungens närvaro.
Sen är det skandal att inte Hysén, som själv spelat fotboll i hundra år, inte fattar att Linderoth skickar en signal till Anders Svensson genom att ge honom en stenhård passning när han står och knyter skorna. "Det här är landslaget, inte allsvenskan, så se till att du har skorna knutna när du går ut på plan tjockis", typ.
Wilhelmsson skulle kanske må bra av att få veta om han ska starta mot T&T eller inte. Han såg mycket osäker ut och var mest intresserad av att visa att han faktiskt kan jobba hemåt. Alexandersson såg besvärad ut över att han var så nära flera gånger.
Cain Dotson gav beröm till Källström. Inte alls oväntat då det verkar ha blivit en masspsykos i fotbollssverige. Om du ska försöka låta som att du kan något, säg då för helvete att Kim är bra. Tyvärr kan jag inte se det och han har för mig blivit nått slags "motgift" mot Zlatan och övriga talanger i medias ögon. En äkta svensk arbetshäst är vad han är, Ingesson a lá 2006. Det är lite synd om Kim när hela mediasverige, eller i alla fall de från Gbg, talar om för oss hur bra han är, sen är det upp till honom att visa det. Men han kanske var bätter än Svensson idag. Eller så var båda lika svaga.

För övrigt tycker jag alla genrep är poänglösa och intetsägande efter att ha sett Sverige-Finland 1990. Bitter fortfarande? -> Ja.


Kort krönika om Sverige-Finland

Till att börja med skulle aldrig den här matchen spelas. Vad är den till för? Vilka
frågor får Lager-B och skåningen svar på egentligen?

En annan fråga är vad är det som gör att Larsson och Zlatan spelar 2-3 matcher i veckan
i ett år och sen inte orkar spela 1 match på 2 veckor utan att "slitas ut"?

Matchen då... Så sjukt tråkigt och intentionslöst. Daniel Andersson framstod som ett
under av kreativitet, vilket säger det mesta. Det är nu dags för förbundskaptenerna och svenska folket att
inse att Källström är begränsad , han pallar inte för landslaget verkar det.
Anders Svensson må vara allsvensk, men man måste inse att Kim inte fått något
vettigt gjort i landslaget sedan Zlatan tog bollen av honom vid straffen, ett litet
skolgårdstrauma där, he he.

Allbäck är den enda jag är imponerad av. Det verkar inte spelar någon roll vad han
kommer ifrån för förutsättningar, han är alltid funktionsduglig. Själva motsatsen till forwards som t.ex. Stefan Pettersson. Inte bra för Rosenberg att häcka i Ajax alltså och han var inte heller bra idag. Elmander börjar också tära på mitt tålamod. Han har speed, han har målkänsla och han har ett bandage på handen precis som Ljungberg. Ändå vill det sig inte.

Nej, det enda positiva med det svenska lägret än så länge är väl att Zlatan verkar ha
roligt. Men det är det väl slut med när överkuckun bland tråkiga surkukar
ansluter. Visst verkar Henrik Larsson vara en rolig och trevlig person? Not.

Patrick Viera fick lite sövande gas in i sovrummet när hans hus blev robbat i veckan
läste jag, kan man inte prova det med Henkes hotellrum, fast lustgas?

Förresten, Ljungbergs ständigt bandagerade hand, kanske fanns det en gnutta rimlighet i den där portugissiska artikeln inför EM för två år sedan? Där Halmstads "loverboy" pekades ut som en tvångsmässig onanist?

/Oscar